Alette Vleems

Met enthousiasme ontwerp ik (maat)kleding, theaterkostuums en modekleding. Creëren is een uitdaging die mij dagelijks bezig houdt. Mijn brede ervaring maakt het mogelijk om overal een mouw aan te passen.

De opleidingen: modevakschool, kunstacademie en sociale arbeid zijn de basis voor mijn vakkundigheid en haalbaarheid van de gewenste doelen.

Mijn passie voor mijn vak begon op 7 jarige leeftijd. Op een oude trapnaaimachine werden er lapjes aan en op elkaar gestikt, het duurde maar even totdat mijn 13 cavia's ook voorzien waren van jasjes. De hond heeft het zo nu en dan ook moeten ontgelden. Vervolgens verhuisden we naar Wenen en ging ik graag naar alles kijken wat ze aan historische pracht in huis hadden.

Op de middelbare school, terug in Nederland, koos ik logischerwijs voor textiele werkvormen en wilde verder in textiel. In Groningen volgde ik de kostuumnaaien en couture opleiding aan de Kruitlaan. Een degelijke technische opleiding alwaar ik het geluk heb gehad opgeleid te worden door een ouder generatie docentes die het vak verstonden. Na deze opleiding te hebben afgerond ging ik naar de kunstacademie, grafische vormgeving.

Na deze 3 jaar gevolgd te hebben werd ik gevraagd door Het NNT, voorheen De Voorziening, om mee te werken aan een productie. Na deze productie ben ik in vaste dienst gekomen. De praktijk en het werken met zeer verschillende ontwerpers heeft me geschoold en verder ontwikkeld. Sinds 1984 ben ik actief voor theaters, musici, podiumkunstenaars en diverse andere gezelschappen. Ik heb podiumervaring als zangeres en entertainster van verschillende groepen, waardoor ik me goed kan verplaatsen in wat een kostuum moet en kan betekenen op een podium.

In de media